Phishing-mail udgør en alvorlig trussel mod virksomheders IT-sikkerhed. Antallet af angreb er stigende og de bliver mere og mere avanceret. Det kræver, at vi alle arbejder sammen for at beskytte både vores egne og virksomhedens data. Og det starter hos dig og mig – vi udgør virksomhedens menneskelige firewall.
Hvad er Phishing?
Phishing er en type svindel, hvor cyberkriminelle forsøger at narre dig til at afsløre personlige eller økonomiske oplysninger eller downloade malware.
De udgiver sig for at være en pålidelig afsender, fx din bank, et Pakkepost firma, en kollega eller en tjeneste eller service du bruger. De sender dig falske meddelelser, og beder dig at udføre en handling som fx at trykke på et link, sende loginoplysninger eller anden form for personlige og følsomme oplysninger.
Du har sikkert været udsat for et phishing-mail. Men lad dig ikke narre. Lær at genkende tegnene.
Typer af Phishing
5 TYPISKE KENDETEGN
Sådan identificerer du en Phishing-mail
1. Tjek afsenderens e-mail-adresse (Fra feltet)
Sørg for, at du kender og har tillid til afsender. Kig nøje på afsenderens e-mail-adresse. Phishers bruger ofte lignende, men ikke nøjagtige kopier af legitime adresser. Vær opmærksom på stavefejl, dårlige sproglige formuleringer eller en tvivlsom domæneendelse.
En god ide er at føre musen hen over afsenders navn for at se den fulde mailadresse og holde øje med fejl som fx microsof.com i stedet for microsoft.com.
E-mails sendt fra Gmail og hotmail-adresser skal du være ekstra opmærksom på. Profesionelle virksomheder vil altid optræde med en “rigtig” domæneendelse – typisk virksomhedens navn. Fx navn@timengo.com
2. Pas på trusler og løfter om belønninger (Emnefeltet)
Emnelinjen er ofte formuleret, så den giver udtryk for, at det haster og indeholder skræmme- og belønningsmetoder. De cyberkriminelle truer med konsekvenser eller tilbyder uforholdsmæssige belønninger eller præmier for at få dig til at reagere hurtigt.
Slå kold vand i blodet og tænk over, om det giver mening inden du gør noget.
3. Vurder e-mailens sprog og indhold (Meddelelsesindhold)
Phishing-mails indeholde ofte grammatiske fejl, anmodninger om følsomme oplysninger og indhold eller formuleringer, der ikke er logisk i den givne kontekst. Derfor, vær altid skeptisk, hvis noget virker unormalt.
Phishing-meddelelser indeholder ofte:
- En generel indledende hilsen (fx, Kære kunde) i stedet for dit navn
- Grammatiske fejl og stavefejl
- Lægger op til en øjeblikkelig handling
- Et link eller en knap, som du bliver bedt om at klikke på
- En anmodning om personfølsomme oplysninger
- Beder dig om at opdatere dine kontooplysninger eller ændre din adgangskode
4. Tjek links og vedhæftede filer (Vedhæftninger)
Hvis e-mailen indeholder links, skal du aldrig klikke på dem med det samme. Hold markøren over linket for at se den faktiske webadresse. Hvis det ser mistænkeligt ud, skal du undlade at klikke. Vær også forsigtig med vedhæftede filer, især hvis de beder om adgang til din computer. De kan bruges til at installere malware på din computer og den vej skaffe den cyberkriminelle adgang til virksomhedens systemer og data.
5. Mail-signaturen
Cyberkriminelle giver sig naturligt ikke tilkende. Derfor er underskriften på en Phishing ofte generisk og uden angivelse af, hvordan du kan kontakt afsenderen.
Det vil en seriøs og professionel virksomhed eller organisation aldrig gøre, så vær særlig opmærksom.
Indgår der et link til en hjemmeside skal du ikke klikke på linket, men i stedet søge virksomhedens hjemmeside frem ved at søge på virksomhedens navn på Google.
Hvad gør du, hvis du har mistanke om Phishing?
Er du det mindste i tvivl om ægtheden af en e-mail, en sms eller andre mistænkelige henvendelser, så kontakt altid din IT-afdeling eller IT-support. De kan hjælpe dig med at undersøge ægtheden.
Og det er OK at være overdrevet mistænkelig. Hellere spørge en gang for meget, end en gang for lidt. Det kan være forskellen på mange dages digital mørklægning og store økonomiske tab for virksomheden.
Stå stærkere med træning, naturlig skepsis og sund fornuft
Hjælp dig selv og dine kollegaer med at tilegne jer en helt naturlig skepsis og udfordr den sunde fornuft gennem træning og uddannelse i sikker digital adfærd. Og tal om, hvorfor det er vigtigt, at alle gør en indsats i kampen mod cyberkriminelle.
Phishing udgør en betydelig trussel mod virksomheder og enkeltpersoner. Men ved at være opmærksom på de åbenlyse advarselssignaler er I godt hjulpet.
Benytter du i dag Microsoft 365 E5 eller Defender for Office Plan 2 som add on licens, har du adgang til et fuldt cyber awareness træningsmodul, hvorigennem du kan afvikle træninger i forskellige trusselstyper fx Phishing, Malware/Ransomware, Social Engineering m.m. samt designe og gennemføre simulerede Phishing forsøg.
For mere information eller en uforpligtende snak om din virksomheds IT-sikkerhedssituation, er du altid velkommen til at kontakte os.
Styrk din sikkerhed med Cyber Awareness træning
Har du brug for hjælp til at skabe den nødvendige opmærksom på IT-sikkerhed blandt dine kollegaer, tilbyder vi Cyber Awareness træning, der sætter fokus på ansvarlig IT-adfærd og træning i forståelsen og brugen af de mange sikkerhedsfunktioner i Microsoft 365.
Du ønsker at optimere din IT-sikkerhed. Vi hjælper dig med at passe på den.
Har du brug for mere information eller sparring, så grib ud efter os. Vi tager meget gerne en uforpligtende snak.
Kontakt os via kontaktformularen, på telefon +45 8882 6290 eller
e-mail service@timengo.com.